یک کلید امنیتی (Security Key) در حقیقت سختافزاری است که به وسیله نرمافزاری که از سوی کارخانه بر روی آن بارگذاری شده است مجهز به پروتکلهای امنیتی شده است، این سختافزار توانایی تبادل داده به صورت دو طرفه با سیستم امنیتی احراز هویت را دارد و از این طریق میتواند فرآیند دسترسی و احراز هویت مقاومتری(در برابر حملات هکری) را به دستگاهها، سیستمهای آنلاین و اپلیکیشنها اعمال کند، به این کلیدهای امنیتی، توکنهای امنیتی (Security Token) نیز گفته میشود.
توکن امنیتی میتواند نرمافزاری باشد و داده امنیتی جهت احراز هویت را از طریق اپلکیشن تبادل کند و یا میتواند به یک یا چند لایه سخت افزاری دیگر همانند پورت USB، کیت NFC و یا سختافزارهای بیومتریک همچون اثر انگشت (Finger Print) برای امنیت بیشتر مجهز شده باشد.
توکنهای امنیتی، در پروتکلهای امنیتی مورد استفاده نیز متفاوت هستند. پروتکلهای عامه در گذشته از فناوری OTP بهره میبردند که عمدتا به دو دسته TOTP و HOTP تقسیم میشوند.
TOTP: رمز یکبار مصرفی است که اساس کارکرد آن فریمهای زمانی است و بعد از مدت مشخصی به عنوان مثال 60 ثانیه منقضی میشود.
HOTP: رمز یکبار مصرفی است که اساس کارکرد آن هماهنگی شمارندههای سمت سرویسدهنده و سرویسگیرنده است.
امروزه توکنهای امنیتی fido که در حقیقت اساس کارکرد آن بر پایه رمزنگاری نامتقارن و ایجاد کلیدهای خصوصی و عمومی است از محبوبیت بیشتری برخوردار هستند اما در دسته توکنهایی هستند که نیازمند به یک لایه سختافزاری میباشند. در این نوع توکنها استاندارد لایه امنیتی به گونهای است که حملات سایبری بر روی سرویسدهنده جهت استراق رمز کافی نبوده چرا که تمامیت امنیت کاربر توسط سرویسدهنده تامین نمیشود و تا زمانی که با کاربر تبادل داده دو طرفه اتفاق نیافتد، هویت حقیقی احراز نمیشود. محبوبیت این توکنها در حقیقت از همین تمرکززدایی امنیت از سرویسدهنده ناشی میشود. پروتکلهایی که تا به امروز در این زمینه به روز رسانی شدهاند، fido(U2F) و fido2 میباشند که البته پروتکل fido2 نمونه تکامل یافتهی fido میباشد و توانایی تطبیق با fido را دارد.
در این راستا Qiper ، کلید امنیتی QiprKi را با بهرهمندی از پروتکلهای خانواده fido، در قالب سختافزاری پورت USB ارائه کرده است، که میتواند بنا به در خواست مشتری مجهز به تشخیص حضور حقیقی کاربر از طریق حسگر اثر انگشت نیز شود.