مقدمه:
ارگانها، سازمانها و شرکتها از جمله جوامع هدف احراز هویت چند عاملی هستند اما رویکرد آنها ممکن است متفاوت باشد. برای مثال رویکرد یک سازمان در یک جامعه ممکن است خدمات زیر ساختی باشد، و امنیت کاربران و کارکنان آن در محیط سازمان بسیار مهم تر باشد. این گونه سازمانها معمولا رویکرد تجاری کمتر و یا محدود شدهای در بین عامه مردم دارند و حریم خصوصی کارکنان آنها باید در نهایت امنیت از دسترسی عموم دور بماند، فلذا احراز هویت کاربران (کارکنان) این سازمانها باید در بستر زیر ساخت خود سازمان و بدون دسترسی به اینترنت انجام شود. شرکتهای تجاری معمولا به دلیل رویکرد تبلیغاتی و رقابتی بیشتر در بین عموم، خواهان امنیت در سطح اینترنت و دسترسیهای از راه دور هستند چرا که دامنه کاربران آنها گسترده تر و عام تر است. دستهای از سازمانها هم ترکیبی از هردو رویکرد را مطالبه دارند.
احراز هویت چند عاملی با هر رویکردی باید حافظ امنیت و دافع بیشترین خطرات احتمالی باشد. در نتیجه بسیار از سامانههای ارائه دهنده احراز هویت چند عاملی به دلیل پیچیدگی بالا در پوشش دادن تمامی رویکردها، سرویسهایی محدود به یکی از رویکردهای مذکور ارائه میدهند.
شعار کیپر در همین راستا راه حل جامع احراز هویت چند عاملی میباشد.
کیپر با افتخار اعلام میدارد که تمامی رویکردها رو پوشش میدهد. در این مقاله قصد داریم به احراز هویت چند عاملی در زیر ساخت امن سازمان و دور از دسترسی به اینترنت بپردازیم چرا که وجه تمایز کیپر با سایر سامنههای احراز هویت چندعاملی در این نقطه نمو میکند. اجزای احراز کننده چند عاملی کیپر:
سرویس دهنده اصلی (Qiper Gate):
سرویس دهنده اصلی بر روی یکی از سرورهای سازمان نصب میشود و وظیفه اصلی ارسال توکن دریافت باز خورد و قیاس با دامنه کاربری که در Active Directory سازمان قرار دارد را انجام میدهد. در این لایه ارتباط با دامنه کاربری سازمان با پروتکل LDAP انجام میشود.

LDAP پروتکلی است که به شما این اجازه را میدهد که سرویس دهنده ثالث (Third Party) با دامنه اصلی کاربران سازمان که توسط خود سازمان، ساماندهی شده و در Active Directory قرار دارد به سادگی ارتباط برقرار کند. در این سطح همان طور که توضیح داده شد، ارتباط محلی است و هیچ گونه ارتباطی با اینترنت نداریم.
سرویس میز کار کیپر (Qiper Self-Service)
سرویس دهنده کیپر دارای یک وب اپلیکیشن به عنوان میز کار است که با ایجاد یک واسط گرافیکی برای مدیر اصلی، مدیران و کاربر عادی امکان توکن سازی و مدیریت سرویسهای احراز هویت چند عاملی که توسط سرویس دهنده اصلی پشتیبانی میشود، را به آنها میدهد. این وب اپلیکیشن در خصوص ارگانهایی که امنیت بالایی را برای کاربران خود طلب میکنند برای اینکه دور از دسترسی عام و اینترنت قرار بگیرد، بر روی دامنهی داخلی خود سازمان قرار میگیرد و اصطلاحا عمومی (Public) نمیشود. در این راستا ارگان میتواند آدرس این وب اپلیکیشن را در ساده ترین حالت در لیست هاست سرور خود قرار دهد.

نرم افزار اعتبار سنجی کیپر (Qiper CP):
این نرم افزار که بر روی دسکتاپ کاربر نصب میشود از طریق پروتکل HTTPS و به واسطه یک مرورگر متداول همچون فایرفاکس یا کروم با سرویس دهنده احراز هویت چند عاملی ارتباط برقرار میکند. این نرم افزار وظیفه ارتباط فرآیند احراز هویت با کاربر را دارد و هنگام ورود به محیط کاربری سیستم عامل ،کاربر را به متدهای احراز هویت چند عاملی با توکنهایی که از قبل برای کاربر در سرویس دهنده تعریف شده است، مجهز میکند. این نکته شایان ذکر است که با اینکه فرآیند از طریق وب و پروتکل HTTPS انجام میشود ولی از طریق وب جهانی (اینترنت) قابل دسترسی نیست و این فرآیند کاملا درون سازمانی انجام میشود.

عاملیتهای دوم (توکن) پشتیبانی شده توسط کیپر که نیازی به دسترسی به اینترنت ندارند به شرح ذیل میباشند:
- TOTP
- HOTP
- Push
- SMS
- Fido2/U2F Security Key
OTP
یعنی TOTP و HOTP برای ارسال توکن به اپلیکیشن موبایل کاربر (Authenticator) نیازی به دسترسی به اینترنت ندارند. در مورد TOTP توکن بر اساس فریمهای زمانی که در آن سرویس دهنده و اپلیکیشن موبایل همزمان شدهاند، ساخته و به کاربر ارسال میشود. در مورد HOTP توکن براساس شمارنده هماهنگ عمل میکند.
Push
به کاربر این امکان را میدهد که توکن ساخته شده به صورت اتوماتیک بازگذاری و ارسال شود.

SMS
سرویس پیامک (SMS) توکن را از طریق سرویس دهنده پیامک به موبایل کاربر پیام میدهد. در این سرویس برای آنکه مکانیزم کاملا درون سازمانی باشد سرویس دهنده پیامک (SMS Center) باید درون سازمان مستقر باشد.
Fido2
تکنولوژی جدیدی است که از رمز نگاری نا متقارن، جفت کلید خصوصی و عمومی و گواهی امضای الکترونیکی بهره میبرد و از لحاظ امنیتی در بالاترین سطح قرار دارد. Fido یک کلید سخت افزاری است که یک جفت کلید خصوصی و عمومی تولید میکند، کلید خصوصی را در خود ذخیره میکند و کلید عمومی را در اختیار سرویس دهنده قرار میدهد. کاربر به هنگام ورود، درخواست ورود با کلید سخت افزاری را از طریق (Qiper CP) به سرویس دهنده ارسال میکند سرویس دهنده که در ارتباط با دامنه کاربان سازمان است در پاسخ به این درخواست، با توجه به کلید عمومی کاربر، چالشی (challenge) را برای کاربر باز هم از همان طریق (Qiper CP) ارسال میکند. کاربر برای اثبات حقیقی بودن خود جهت احراز هویت باید در ابتدا به کلید سخت افزاری خود ورود کند. این ورود با یک تدبیر امنیتی همچون وارد کردن Pin ، اثرانگشت و یا حتی فشردن یک دکمه ساده، همراه است. کاربر پس از ورود به کلید، اجازه دسترسی به کلید خصوصی را خواهد داشت و به وسیله آن گواهی امضای الکترونیکی خود را که مجوز ورود او به دامنه کاربری میباشد را میسازد و به سرویس دهنده ارسال میکند. سرویس دهنده نیز این گواهی را بررسی کرده و تصمیم میگیرد که هویت کاربر را احراز کند یا از دسترسی او جلوگیری کند. نکته مهم در تکنولوژی Fido2 این است که حملات سایبری به سرویس دهنده و دسترسی به کلید عمومی کاربر به تنهایی هویت کاربر را جهت ورود احراز نمیکند و حتما باید کلید سخت افزاری و طبیعتا کلید خصوصی کاربر هم در دسترس متجاوزین باشد. این امر وقتی که فرآیند احراز هویت از دسترسی اینترنت دور باشد به مراتب سخت تر و احتمال به سرقت رفتن هویت کاربر به صفر نزدیک میشود.
